De biodiversiteit verhogen met techniek – Grip en controle over bijenvolken

Veel imkers kunnen alleen hun bijenkasten goed inventariseren door letterlijk in de kast te kijken. Dit kost veel tijd en hiermee worden de bijen ook nog eens verstoord. Daarnaast zal het niet direct in je opkomen maar ook bijenkorven worden regelmatig gestolen. Een ander voorbeeld is dat hevige stormen enorme schade aan kasten kunnen aanrichten.  

Imkeren op een intelligente manier 

Stel je nu een andere manier van imkeren voor. Een waarmee je als imker altijd inzicht in de stand van je bijen hebt. In samenwerking met imker Frank Hülsdünker en met ondersteuning van Interreg Deutschland-Nederland Digipro hebben wij het project DigiBee opgezet. Een slimme digitale bijenkorf die is uitgerust met sensoren om meer grip en controle te verkrijgen over bijenvolken.

Digipro maakt het voor ons mogelijk om samenwerking met èn kennisoverdracht rondom product- en procesinnovaties over de grens te realiseren.  Met dit project zorgen wij ervoor dat iedere imker met IoT kan innoveren en hiermee zijn bijenvolken volledig onder controle heeft!

Hierin worden slimme sensoren gebruikt om imkers beter te informeren over de zorg die een bijenvolk nodig heeft zoals het meten van de temperatuur, luchtvochtigheid, geluiden en het gewicht van de honing. Deze informatie wordt vervolgens automatisch verzonden naar het platform via NB-IoT om actueel de stand van zaken in te zien.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy