Schonere straten dankzij de slimme afvalbak

Klant
Grijsen Project B.V.
Pilot
Gemeente Winterswijk
Deliverables
Dashboard met IoT platform
Uitdaging

Een beheersysteem voor Waste Management

Met de komst van Internet of Things worden ‘Dingen’ slim gemaakt en in staat gesteld te communiceren op ‘Internet’. Voor afvalbakken geldt bijvoorbeeld dat ze zich kunnen melden wanneer ze geleegd willen worden. Een afvalbak plant zichzelf in op de meest optimale route. De afvalbak is uitgerust met een slimme sensor. Deze sensor geeft verschillende data door aan de server, waaronder vulgraad, temperatuur, luchtvochtigheid en batterijspanning.

Zonder sensor kan een afvalbak te vroeg of te laat worden geleegd. Indien een afvalbak te vroeg wordt geleegd, wordt er onnodig capaciteit van een afvalinzamelingsmedewerker en voertuig verspilt. Daarnaast is er onnodig CO2-uitstoot. Indien de afvalbak te laat wordt geleegd, is er een grote kans dat er onnodig zwerfafval ontstaat, omdat burgers de afval op of naast de afvalbak deponeren. De afvalinzamelaars zijn daardoor veel extra tijd kwijt om de ruimte rondom de afvalbak op te ruimen of het zwerfafval verdwijnt in de Flora en Fauna.

Oplossing

Vulgraadmeting

Vanuit een initiatief van de gemeente hebben wij samen met Grijsen (producent van straatmeubilair)  een slimme afvalbak ontwikkeld. Hibernis ontwikkelde hiervoor een gebruiksvriendelijk dashboard dat in verbinding staat met afvalbakken in het centrum van Winterswijk. Door middel van sensoren die aangebracht zijn in de afvalbakken wordt de vulgraad gemeten. Zo weten inzamelaars precies wanneer ze bij welke afvalbak moeten zijn of kunnen daar hun routes op afstemmen. De automatische routeplanner levert vervolgens een efficiënte manier van inzameling op en dat heeft een positieve invloed op de inzamelkosten.

Geautomatiseerde routeplanner

Big Data zetten we om in Smart Data! Door te kijken naar de behoeftes van inzamelaars en hierover te brainstormen, is er een app ontwikkeld. In de app kunnen ophaalroutes gekoppeld worden en kan de afvalbak zichzelf inplannen op de route. Omdat de app in verbinding staat met Google Maps, kunnen chauffeurs tijdens hun rit gebruik maken van de app om de juiste route te volgen. De aankomsttijden en vertrektijden kunnen op deze manier eenvoudig worden geregistreerd. 

Resultaat

Data is the new currency

Een gemeente of afvalinzamelaar merkt vrijwel direct na een pilotperiode een afname in het aantal overvolle afvalbakken. Tevens is er een beter onderbouwd beeld van de juiste locatie van de afvalbakken, of het formaat groot genoeg is, op welke tijden er afval in wordt gegooid en of de afvalbakken op tijd zijn geleegd. Naast dat de vulgraadsensoren in afvalbakken in de openbare ruimte kunnen worden gemonteerd, zien we ook mogelijkheden om de sensor in afvalbakken op bedrijventerreinen en bijvoorbeeld campingplaatsen te monteren. De afvalinzamelaar is dan altijd op tijd om de afvalbak te legen en komt alleen legen als het echt nodig is. Met de slimme afvalbak bieden we inzamelaars een handige tool om hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.

DEEL DIT PROJECT

Info

Ook IoT toepassen binnen jouw organisatie?

Contact - klantcase Grijsen